Thursday, August 5, 2010

Kepentingan Pendidikan Sivik


Kepentingan Pendidikan Sivik yang pertama ialah pelajar dapat mengenal, mengurus, mempelajari tentang hak dan tanggungjawab seseorang. Kedua ialah mereka mengenal pasti peranan dan tanggungjawab anggota keluarga. Selain itu, pelajar boleh berinteraksi dan berkomunikasi secara sopan dengan orang lain. Mereka juga dapat memahami, mengekalkan dan menghargai pelbagai agama, tradisi dan budaya yang terdapat dalam masyarakat Malaysia. Pelajar dapat mengenali sistem kerajaan Malaysia dan sumbangan pemimpin negara serta memupuk perasaan bangga dan cinta akan negara.


Disediakan oleh:  Teh Su Yin (197392)

6 comments:

 1. Selain kepentingan tersebut, saya berasa Pendidikan Sivik juga dapat mangajar golongan muda interaksi antara kaum dan saling faham-memahami terhadap golongan kaum lain, barulah negara yang harmoni dapat diwujudkan.

  ReplyDelete
 2. kepentingannya memang tidak dapat dinafikan.oleh itu, semua sekolah harus memberi lebih banyak fokus terhadap pendidikan sivik

  ReplyDelete
 3. Memang setuju dengan apa yang ditulis oleh saudara Su Yin.Jiwa mencintai negara adalah sangat penting dan perlu menamankannya dalam setiap warganegara Malaysia.

  ReplyDelete
 4. untuk menjadi sebuah negara yang kukuh dan bersatupadu..pendidikan sivik harus lebih dipentingkan lagi

  ReplyDelete
 5. ya.Saya juga rasa pendidikan sivik harus didedahkan sejak kecil lagi.

  ReplyDelete
 6. pendidikan sivik perlu dijadikan subjek teras

  ReplyDelete